Alimentatie Netherlands beperkt tot 5 jaren

Vanaf 2020 wordt de duur van de partneralimentatie ingekort. Vanaf dat moment hoeft er aan de ex-partner nog maar maximaal 5 jaren partneralimentatie te worden betaald.

Mei 2019 werd het wetsvoorstel om de duur van de partneralimentatie in te korten aangenomen door de Senaat. Op dit moment is de maximale duur van de partneralimentatie 12 jaren. Vanaf 2020 wordt dit teruggebracht naar 5 jaren.

De kans bestaat dat de nieuwe wetgeving gaat gelden voor alle scheidingen die na 1 januari 2020 worden aangevraagd.

Er zijn twee uitzonderingen op deze 5 jaren periode.
A. Ben je minstens 15 jaren getrouwd en zit de alimentatiegerechtigde minder dan 10 jaar van de AOW-leeftijd af, dan geldt een maximale alimentatieduur van 10 jaren. Dit betekent dat de komende 7 jaar alle 50-plussers recht hebben op 10 jaren partneralimentatie als zij minimaal 15 jaar getrouwd zijn geweest.

B. De tweede uitzondering geldt voor partners met kinderen jonger dan 12 jaar. Zijn er kinderen onder de 12, dan bestaat er recht op maximaal 12 jaar partneralimentatie. De alimentatie stopt als het jongste kind 12 jaar wordt. Zijn er bijzondere omstandigheden, dan kunnen rechters ook besluiten om van de alimentatie-duur af te wijken.

About Dr.

The name speaks for itself. The academic title is legally protected and supported by an academic Laws & Legislation Doctor title. See our website for details and services.
This entry was posted in empathy, General items, legal rights / law / rech. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.